Hovedstykkemelodier

19. februar 2021 0 Af Anne

Når man er helt ny og lige startet med at spille på tværfløjte, er noget af det sværeste at få en god lyd ud af fløjten, samtidig med at man skal lære at holde på det noget uhandy instrument.

Jeg havde selv længe kæmpet med dette problem, indtil jeg fandt på, at man da bare kunne spille en masse melodier kun på hovedstykket. Disse melodier kan man spille lige så længe, man har lyst til, og det giver rigtig god mening at have styr på, hvordan man får en god klang frem, inden man begynder at samle fløjten helt.

Mange eksperimenterer med at lave rigtige toner på hovedstykket ved at stikke fingeren et bestemt stykke ind i hovedstykket. De sætter streger på elevernes fingre, så de ved, hvor langt fingeren skal ind for at spille for eksempel en a-tone. På denne måde kan man spille fem toner og dermed også en masse forskellige melodier.

Denne metode er da også ret sjov, men jeg vil helst ikke have, at mine elever spiller lidt “småfalsk” til at begynde med. Det er nemlig ret svært at ramme de rigtige steder, og hvis man ikke har et ret godt gehør, kan det ende temmelig galt!

Jeg skrev derfor en masse helt nye melodier og brugte andre lyde end egentlige toner. Så kom jeg fri af problemet med at spille toner, som for nogens vedkommende kunne være temmelig falske.

Melodierne i dette kompendium består af billeder i stedet for noder. Store billeder er en lang lyd, små billeder er en kort lyd. Alle melodier består af to linjer med hver fire slag. Man kan spille dem fuldstændigt metrisk eller lade eleven spille dem frit, hvis de endnu ikke har etableret en fuldstændig metrisk fornemmelse. De kan spilles solo, som duetter, trioer eller måske endda som kvartetter?

Man kommer igennem mange forskellige lyde som for eksempel mørke klange, lyse klange, blæselyde og oktaver. Det giver eleverne en god fornemmelse for, hvordan man frembringer lyde på fløjten, og letter det enormt, når man skal samle fløjten helt.

Som noget nyt har jeg lavet mine hovedstykkemelodier til et kortspil. Man kan spille det på mange forskellige måde for eksempel som vendespil eller bare trække kort og se hvad der kommer næste gang.
Her er der desuden tilføjet den mulighed at man selv kan lave sine egne lyde på hovedstykket.

Hele kompendiet og kortene kan du købe her på siden, eller du kan smutte over på www.fluteplay.ca/shop, hvor de ligger både på dansk og engelsk.

Rigtig god fornøjelse!

Fra hovedstykkemelodier
Fra hovedstykkemelodier
Fra hovedstykkemelodier
Fra hovedstykkemelodier
Fra hovedstykkekort
Fra hovedstykkekort
Fra hovedstykkekort
Fra hovedstykkekort