Kan du transponere?

5. april 2021 0 Af Christina

Altså udover at oktavere? De fleste, der spiller tværfløjte, bliver efterhånden ret gode til at oktavere – især når det drejer sig om at spille en oktav højere end noteret. Derimod er det straks en anden sag, når man skal spille en oktav under det noterede, for det er så uvant for fløjtenister, at selv en meget enkel melodi pludselig kan blive svær at spille. Det er lidt ligesom med skalaer; de er rimelig nemme at huske – når altså først man har lært dem – når man spiller nedefra og op, men den modsatte vej er oftest sværere. Sådan har mange det også med at oktavere, og for nogle kan det komme som en stor overraskelse, at den ene vej er sværere end den anden. Men nu til sagen: Kan du transponere? Altså … kan du spille efter ét nodebillede, imens du spiller en anden toneart end noteret? Hvis jeg selv skal sige det, er jeg (blevet) ret god til det, men det har jeg ikke altid været, for jeg har ikke altid øvet det (eller for den sags skyld været bevidst om, at det er noget, der er smart at øve).

Jeg har vel været en 12-13 år, da jeg skulle spille med på salmerne til en gudstjeneste i en kirke, hvor jeg ikke havde været før. Altså var det første gang, jeg spillede sammen med organisten, så han vidste ikke, om jeg kunne transponere eller ej. Imidlertid var han jo vant til at transponere, så da vi spillede ”Du, som har tændt millioner af stjerner”, der stod i F-dur, og han så lige inden sidste vers hviskede til mig: ”Fis-dur!”, måtte jeg tænke hurtigt. Jeg anede ikke, hvordan man transponerede, men jeg tænkte, at hvis alle toner skulle en tand op, så var der kryds for det hele undtagen bb, som så ville blive til et b (eller h, hvis det er det, man kalder den tone). Og min taktik virkede! Jeg spillede alle de rigtige toner, men på en eller anden måde følte jeg mig grebet på fersk gerning! Tænk, at det var en udfordring for mig at skulle transponere en enkel melodi, som jeg ovenikøbet kendte rigtig godt! Den dag besluttede jeg mig for, at jeg ville være god til at transponere, og det har været mig til gavn lige siden.

Mit øvetip til dig er derfor: Øv dig i at transponere! Måske ikke hver dag, men få det gerne ind i din øverutine. Find en sangbog – eller en fløjtebog for begyndere – og spil en enkel melodi uden svære rytmer eller løse fortegn. Prøv så at spille hele melodien en halv tone højere, eller hvad med at sætte melodien en halv tone ned? Det er i øvrigt godt at øve sig i at transponere både med og uden noder. Og kan du allerede spille melodien udenad, så begynd fra en ende af, og prøv at spille den i så mange tonearter som muligt. Rigtig god øvelyst!