Spring til indhold

Hvilken fløjte skal jeg vælge?

  • af

Nu er det snart sommer, og vi skal allesammen have en helt fantastisk pause! Jeg tror, vi er rigtig mange, der glæder os til en pause efter det her totalt skøre år.

Men inden længe står vi der igen. Og så er det forfra på et nyt og forhåbentlig meget bedre undervisningsår, hvor det vil vrimle med nye dejlige elever.

Jeg ved allerede nu, at jeg får nye elever til næste år, og en del forældre har allerede spurgt mig, hvilken fløjte de skal købe til deres børn. Ja, der findes forældre, som ikke vil starte med at leje en musikskolefløjte, eller som starter i en privat musikskole uden lejeinstrumenter. Til dette spørgsmål er mit svar altid helt klart:

  • Hvor gammel er dit barn?
  • Er dit barn færdig med at vokse?
  • Hvad er dit budget for køb af fløjte?

For mig er det utrolig vigtigt, at vi sammen finder den helt rigtige fløjte til barnet. Der er ingen fløjte i mit perspektiv, der er en “One-size-fits-all”-fløjte. Der er ingen mærker, der er så meget bedre end andre, at jeg helt klart vil anbefale lige det mærke. Altså lige på nær et mærke, men det er til de helt små elever. Dem kommer vi til om lidt, men lad os nu starte i den anden ende.

Lad os starte med den lidt større elev. Vi er ikke allesammen ens, og selvom vi er nogenlunde samme størrelse, ville min fløjte måske ikke være en fløjte, du kunne lide at spille på. Det samme gælder for begyndere. Derfor anbefaler jeg altid, at man skal tage begyndereleven med hen i musikbutikken og prøve at holde en masse fløjter. Vores hænder er forskellige, og fløjter er forskellige, så derfor skal de to ting passe sammen. Kan begyndereleven allerede frembringe en tone på fløjten, skal man selvfølgelig også prøve at spille på den og lytte efter, hvilken klang man bedst kan lide. Hvis man kan få lov, så tag dine favoritter med hen til din lærer og få hjælp til at vælge fløjte.

Den næste elev er mindre og endnu ikke helt færdigudvokset. Er armene ikke lange nok til en fløjte med et lige hovedstykke, skal man altid starte med et mindre hovedstykke. Det nytter ikke at få en forkert holdning allerede fra starten af. Her findes der to forskellige: et buet hovedstykke og et Wave-line. Min favorit er det forholdsvis nye Wave-line-hovedstykke. Det giver en meget bedre balance i fløjten end det buede hovedstykke. Mine elever har også tit svært ved at finde det rigtige sted, hvor det buede hovedstykke skal være i forhold til fløjtens krop. Med et Wave-line-hovedstykke er man ikke et sekund i tvivl.

Til de helt små børn, og ja, vi taler om børn helt ned til fire år, der gerne vil spille fløjte, har jeg fundet en god løsning.
Hvis man ser på et røngtenbillede af en barnehånd, vil man se, at der er stor forskel på de små hænder. Prøv selv at google røngtenbilleder af barnehænder; det er ret fascinerende at se forskellen på en femårigs hånd og en 15-årigs hånd. Derfor skal man måske ikke starte med en metal-fløjte til de helt små. Jeg har længe søgt efter gode alternativer og har endelig fundet min favorit. Den er ikke perfekt, men for mig er dette den bedste fløjte til de helt små. Nuvos TooT-fløjte! Den er lille, let, lavet af plastik, kan vaskes med vand og sæbe, har klapper som en metalfløjte – foruden en rigtig mundplade samt et lille begyndermundstykke, så alle kan få en lyd frem med det samme. Desuden koster den lille Nuvo TooT-fløjte det samme som en plastikblokfløjte. Man kan bare kun spille i en oktav og helst kun i C-dur. Altså ingen fortegn her, men spørgsmålet er også, om man har brug for det? Jeg kan i hvert fald godt klare mig et langt stykke tid uden fortegn.

Når man vokser fra den helt lille TooT-fløjte, har Nuvo to begynderfløjter mere. Den første har det, de kalder et doughnut-hovedstykke. Det ligner mest af alt et hovedstykke, man har slået en knude på, men det fungerer ret godt. Selve fløjterne er stadig lavet af plastik. De er noget tykkere end en metal-fløjte, men det har jeg fundet ud af passer ret godt til en lille barnehånd, hvor motorikken slet ikke er udviklet nok endnu. De kan meget bedre gribe om den tykkere fløjte og skal ikke vride deres hænder så meget, som de skal om en metal-fløjte. Fløjterne klinger ret godt, men mekanikken er lidt svær at få til at fungere, hvis man skal spille hurtige løb. Det kan man så overveje om en elev på fem-seks år skal? Prismæssigt koster fløjterne det samme som en meget billig metal-fløjte. Hvis jeg skulle vælge mellem en plastikfløjte og metalfløjte til samme pris, vil jeg til enhver tid foretrække plastikfløjten af flere grunde. Den går ikke så nemt i stykker, og jeg ved, den er lavet af et materiale, der ikke er sundhedsskadeligt at have så tæt på munden. En metalfløjte til samme pris er ofte lavet af nikkel, og det ville jeg personligt ikke give til nogen!

Det er en jungle derude, når man skal vælge fløjte, og der er mange holdninger til det. Mit bedste råd er altid: Tjek med den lærer, barnet skal spille hos. Vedkommende har altid en mening og kan guide dig i den rigtige retning.
Har du spørgsmål, er du som altid velkommen til at kontakte mig.

Rigtig god sommer til alle.

Anne

PS. Selvom jeg er Nuvo-ambassadør, får jeg intet for at skrive om deres fløjter.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.