Fløjtefoldebogen

11. januar 2022 0 Af Anne

Når man som ny fløjtenist skal i gang med at spille fløjte, er der rigtig mange ting, man skal lære. Især for de helt små børn kan det være ganske overvældende med alle de ting, de skal huske.

Vi diskuterer ofte, om forældre skal med til undervisningen af de helt små børn eller ej. Jeg synes, det er barnet, der skal bestemme, om det vil have en forælder med ind i timen. Barnet kan jo også have lyst til at kunne udfolde sig uden at have forældrenes blik på sig hele tiden. Og det mener jeg, man skal respektere.

Men hvordan kan forældrene så vide, hvad deres barn skal øve på, og hvordan der skal øves hjemme?

Overleveringen af, hvad der sker i en time, kan klares på mange måder. En af mine nye yndlingsmåder er at lave foldebøger med børnene. Ja, det tager tid i timen, og man når måske ikke at spille helt så meget, som man ellers havde planlagt, men den tid, vi bruger på bøgerne, er rigtig godt givet ud.

Min fløjtefoldebog
Inde i min fløjtefoldebog

Vi skal jo hele tiden huske at få alle sanser bragt i spil. Så lærer børnene meget bedre, og når man hygger sig og har det sjovt, flyver tiden pludselig afsted. Når man laver foldebøgerne, bruger man også tid på at repetere de ting, vi har lært. Vi kan også fylde ting ind i bøgerne, som gør det lettere at lære at øve sig. For eksempel kan man have sin første sang liggende i en lomme, eller man kan have sin yndlingssang liggende. Lige klar til at tage frem og spille.

Når børnene kommer hjem fra fløjtetime, kan de i ro og fred sidde sammen med forældrene og fortælle, hvad de har lavet i timen. Når de sidder med deres fløjtefoldebog, kan de kigge på, hvad der er nyt i bogen. Man kan snakke om, hvordan det hænger sammen med noget, de tidligere har lært, og på den måde også derhjemme repetere stoffet.

Fløjter til min fløjtefoldebog
Lomme til min fløjtefoldebog

En anden god måde at bruge bogen på er at få børnene til at lære forældrene, hvad de har lavet i timen. Man kan for eksempel spørge ind til, hvordan nodeværdier forholder sig til hinanden. Kan du lære mig at spille fire ottendedele på din fløjte? Og så er barnet nødt til at vide, hvordan man spiller de ottendedele, og vi ved jo, at man først er helt sikker i sin viden, når man kan forklare det til andre. Og det er meget nemmere at huske, hvordan tingene hænger sammen, hvis man har noget konkret, man kan sidde med i hænderne og forklare ud fra.

Jeg har lavet en masse materiale til mine foldebøger. Det hele kan selvfølgelig købes her på siden. Du skal bare gå ind under punktet Shop, og under Andet materiale finder du foldebøgerne.

Rigtig god fornøjelse med dine foldebøger!

Anne