Tillykke med fødselsdagen!

23. januar 2022 0 Af Anne

I dag har Fløjter på tværs fødselsdag, og vi bliver 1 år! Det skal fejres med manér, og vi har derfor lavet en masse nye, lækre materialer. Og hvis du er heldig, kan du vinde nogle af dem i vores fødselsdagskonkurrence på Instagram – YAYHAAAA!

Christina og jeg startede for præcis et år siden denne blog og hjemmeside med begyndermaterialer med henblik på at forny de danske traditioner indenfor fløjtepædagogik.
Vi har i mange år allesammen spillet og undervist efter “Flöjten och jag” eller andre tilsvarende bøger, der er mindst lige så gamle. Ikke at der er noget galt som sådan med bøgerne, men de er ligesom bare ikke blevet opdateret og har derfor ikke fulgt med i børnekulturens udvikling.

Og der er virkelig sket meget i den børnekulturelle udvikling igennem de sidste 30 år. Og ja, “Flöjten och jag” er 30 år gammel – den blev første gang udgivet i 1981!

Vi har blandt andet fået en generation af børn, der har en smartphone klistret til den ene hånd. De spiller masser af onlinespil og har venner på den anden side af jorden – endda bedste venner, som de aldrig nogensinde har mødt i det virkelige liv. Men det betyder ikke, at man ikke kan være bedste venner. Børn og unge i dag har et andet syn på venner, hvor man mødes, og under hvilke omstændigheder det foregår. Det glemmer vi ofte, og vi glemmer at følge med i udviklingen, for mange af tingene er så fjernt fra vores egen opvækst.

Nå, men tilbage til “Flöjten och jag”, og hvorfor jeg ikke synes, den er så god mere. Den er for det første fyldt med de samme sange, som alle andre metodebøger fra den tid er fyldt med. Intet nyt, men gode, gamle sange, som vi alle kender. Eller næsten alle, for børnene i dag kender ikke mange af de sange, vi kendte, da vi var børn. Ikke sagt, at det er dårligt at lære alle de gamle sange, og selvfølgelig skal vi holde fast i vores kulturarv, men det behøver ikke kun at være de sange, vi lærer vores elever. Vi skal med andre ord ud og finde en masse nye, sjove og spændende sange, foruden de gamle kendte sange.

I bogen er der stort set intet teorimateriale og det, der er, er så kedeligt! Der er ingen opgaver, ingen spil og ingen steder, eleverne kan tegne eller skrive deres egne melodier. Progressionen i bogen passer heller ikke til små børn. Jeg mener jo, det er alt for sent at starte med at spille fløjte når man er 9-10 år. Så er de allerede begyndt til mange andre fritidsaktiviteter, og vi kan godt glemme at få dem til at øve sig dagligt, hvis de ikke brænder helt for at spille fløjte.

Derfor laver jeg ofte mit eget materiale, og jeg tager udgangspunkt i dér, hvor eleverne er lige nu. Det vil sige, at rigtig meget af det materiale, jeg laver, har jeg fået inspiration til af mine mange elever. Noget kan bruges rigtig mange gange, andre ting bruger jeg kun ganske få gange for det passede kun til lige de elever, jeg lavede det til.

Til vores fødselsdagsfejring her på Fløjter på tværs har vi lavet en masse sjove ting. Vi har for det første lavet plakater, der kan peppe ethvert musiklokale op med flotte farver. Alle tre plakater kan købes inde i vores shop.

I materialet skal I møde otte dyr. Ingen af dyrene starter med det bogstav, de selv har valgt. I Australien starter et pindsvin jo ikke med P, så derfor skal alle elever selv give dyrene et navn, der starter med det bogstav, dyret har valgt. På den måde kan vi mødes i hele verden og bruge de samme dyr i fødselsdagsmaterialet.
For eksempel kan pindsvinet hedde pindsvinet Anna eller pindsvinet Anders. Det sidste dyr, en vaskebjørn, er til alle de toner som har et fortegn. Den har enten mange navne eller mange søskende. Det kan man jo lade eleven bestemme.

Vi skal altså give dyrene navne og tegne de noder, der passer til navnene. Vi skal lave fødselsdagsguirlander, fødselsdagsrytmer og selv komponere en ny fødselsdagssang. Vi skal have det sjovt og bruge alle vores sanser.
Alle materialerne kan selvfølgelig købes i shoppen, og vi håber, I vil tage rigtig godt imod dem.

Jeg håber, I alle får en god dag – vi skal fejre, at vi har fødselsdag med varm kakao, lagkage, flødeskum og hele molevitten.

Anne