Spring til indhold

Tager du fløjten med på ferie?

  • af

Når du skal på ferie, tager du så altid din fløjte med dig?

For der er faktisk én ting, du altid kan øve dig på, uanset om du har din fløjte med dig eller ej. Og det er din vejrtrækning.

Vejrtrækningen er ret vigtig for os – og især at vi bruger den rigtigt. Vi er ikke som alle andre træblæsere, men faktisk mere som sangere. Vi er det eneste instrument, hvor luften forlader os helt, før den bliver til lyd. Mellem det lille hul mellem vores læber og der, hvor luften igen rammer mundpladen, er den helt “fri”.
Har du nogensinde tænkt over det?

Lige her, hvor pilen peger, er din luft helt fri. Den rører hverken ved din krop eller ved dit instrument. For at luften igen kan ramme dit instrument og skabe den klang, du gerne vil have, er den nødt til at have den rigtige fart.
Til det bruger vi vores støtte, eller nærmere hele vores krop. Når vi trækker vejret, bevæger hele vores krop sig, og alle muskler og knogler flytter sig en lille bitte smule.

Derfor kan vi ikke bare sige til vores elever, at de skal støtte mere, for hvor er det lige, det foregår henne?
At trække vejret kræver, at du ved, hvor lungerne er placeret, men hvor store er de egentlig? Og hvor meget kan de rent faktisk bevæge sig?
Alt det kan man lære mere om ved at læse Lea Pearsons bog Body Mapping for Flutists: What Every Flute Teacher Needs to Know about the Body (2002). Den er meget spændende – og lidt nørdet – men det er vigtig viden!

Men for at vende tilbage til vejrtrækningen, så kan du træne den hver dag helt uden din fløjte, og det er smart!

Prøv for eksempel at trække vejret helt ind uden at løfte dine skuldre. Pust al luften ud igen, men forestil dig, at du puster ud igennem det tyndeste sugerør. Nu træner du dine muskler og bliver altså mere bevidst om, hvilken fart din luftstrøm kan have. For at variere øvelsen kan du ændre størrelsen på dit “sugerør”.

Jeg har lavet et helt lille kompendium til de unge fløjtenister – og ja, du kan faktisk også bruge det , selvom du måske ikke er helt så ung mere.
Kompendiet består af en masse små opgaver, hvor man træner forskellige dele af vejrtrækningen. Der er opgaver, hvor man “kun” skal bruge kroppen, men også opgaver, hvor jeg inddrager sæbebobler, stearinlys, terninger og te.

Vejrtrækningsopgaverne kan købes og downloades i vores nye shop, som inden længe kommer her på siden. Hvis du ikke kan vente og bare må have kompendiet lige nu, kan du altid skrive til mig, så sender jeg det straks for en halvtredser.

Rigtig god vejrtrækning – og forhåbentlig god ferie.

Anne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.